Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využívaním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Více informací.
Zatím ani semínko :-(

Sezonní recepty a praktické návody

Jak na zpracování medvědího česneku

Sazenice medvědího česneku nebo jiné domácí produkty můžete u nás nakoupit dle aktuální nabídky našich prodejců. Máte nějaké produkty na prodej? Zaregistrujte se a vložte je do našeho tržiště!  

V předchozím článku jsme se podívali na zoubek sbírání a pěstování medvědího česneku. Ten se bohužel dá čerstvý, bez zpracování, konzumovat jenom na jaře, kdy je jeho sezóna. A to je poměrně škoda, protože tato rostlinka obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Ale nevěšte hlavu, existuje spousta způsobů, jak medvědí česnek zpracovat a uchovat pro pozdější použití.

Čerstvý česnek využijete nejjednodušeji – stačí ho jen nakrájet a posypat s ním namazaný chléb. Uvidíte, že nedráždivé aroma medvědího česneku dodá chlebu neobvyklý šmrnc. Stejným způsobem můžete česnek použít do polévky, na rizoto, či do omáčky. Použít ho můžete i do salátu nebo stačí česnekové listy spařit a podávat jako špenát. Lehce ho spařte, osolte, opepřete a pak podávejte.

  

Dobrým způsobem využití je i výroba bylinkového másla. Kupte kostku másla, nechte máslo změknout a mezitím si připravte najemno nakrájené listy medvědího česneku, smíchejte je se solí a směs vmíchejte do másla. Vytvoříte si tak chutné a zdravé bylinkové máslo. Pak už ho stačí jen dát ztuhnout do lednice a chlebíčky s bylinkovým máslem se mohou podávat!

Co se týče nějakého uchování, pár dní vám může česnek vydržet i v lednici, nebo ve sklenici s vodou. Ale jedná se opravdu jen o pár dní, v žádném případě ne o týdny nebo měsíce.

Ale chcete – li si chuť medvědího česneku užívat přeci jen déle, měli byste přihlédnout k nějakému trvanlivějšímu způsobu uchování. První samozřejmou a nejjednodušší možností je listy medvědího česneku nasušit. Vcelku nebo nakrájené. Ale pozor, sušením ztrácí vůni, chuť i velkou část účinných látek. Stejný problém má česnek zamražený. Pokud ale přeci jen chcete mrazit, nakrájejte nahrubo listy česneku, dejte do igelitového sáčku a nechte sáček s česnekem v mrazáku.

Pokud si chcete na česneku pochutnat i na podzim nebo v zimě, musíte ho přeci jen zpracovat nějak trvanlivěji. Nejoblíbenějším receptem je pesto z medvědího česneku. Stačí vám 150g listů medvědího česneku, špetka soli, ořechy a 100 ml olivového oleje. Listy a ořechy rozmixujte, přidejte olej, důkladně promíchejte a uzavřete. Pesto Vám může na tmavém chladném místě vydržet až dva roky.

Listy medvědího česneku můžete také naložit do oleje, nebo se pokusit vyrobit tinkturu. Stačí listy nakrájet a zalít alkoholem (nejlépe vodkou). Poté nechte sklenici dva týdny odstát na nějakém teplém místě. Každý den přitom směs protřepejte. Patnáctý den směs sceďte. Tinkturu užívejte po kapkách, přibližně 10 až 15 kapek denně.

Léčivá moc medvědího česneku je opravdu neobyčejná a existuje spousta dobrých receptů, jak ji využít.


Podívejte se na naši mapu inzerátů, přečtěte si více o tom, jak to u nás funguje, nebo se rovnou zaregistrujte! Pro prodejce více info zde.