Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využívaním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Více informací.
Zatím ani semínko :-(

Sezonní recepty a praktické návody

Kvašené zelí bez nutnosti použití hrnce "zeláku"

Nakupujte a prodávejte napřímo. Čerstvé ovoce a zeleninu, domácí džemy, sirupy nebo včelařské či farmářské produkty dle aktuální nabídky našich prodejců. Máte nějaké produkty na prodej? Zaregistrujte se a vložte je do našeho tržiště! 
Nemáte čas si udělat vlastní kvašené zelí? Nevadí, můžete si u nás koupit třeba výborné kvašené Lázničkovo zelí z českých surovin zde

Na recept potřebujete

hlávky zelí 2 ks nebo 4kg
sůl 20g na kilogram zelí
kmín špetka:)

V zimním období je potřeba našemu tělu doplňovat vitamíny, často proto nakupujeme a konzumujeme exotické ovoce, které nám přísun vitamínů zajistí. Zdravou alternativou pro doplnění vitamínů může být i kysané zelí či krátce kvašená zelenina z lokální produkce. Udává se, že konzumace 200g kysaného zelí pokryje denní dávku vitamínu C. Málokdo má dnes doma hrnec "zelák" a troufne si na 20 kilogramů krouhaného zelí, aby jej naplnil a za sezónu spotřeboval. I tak není proč zoufat a i bez "zeláku" si lze kysané zelí v menším množství doma připravit.

Koupíme dvě hlávky zelí, odhaduji, že budou dohromady vážit kolem čtyř kilogramů. Je možné použít jak bílé tak červené hlávkové zelí. Obstaráme si čtyřlitrovou sklenici, nachystáme prkénko, nůž, kuchyňskou váhu, vařečku, tácek či misku, sůl a kmín. Z hlávek odstraníme horní listy a pak každou přepůlíme. Odstraníme středový košťál. Řezem dolů položíme části hlávek na prkénko, aby se nám dobře krájely a neuhýbaly a krájíme tenké plátky o šíři přibližně tří milimetrů. Nezoufáme, pokud bude některý plátek silnější. Nakrájené zelí zvážíme a na každý kilogram do něj přidáme 20 g soli a špetku kmínu. Nasolené zelí necháme přibližně dvě hodiny v plastové či keramické míse stát, tím pustí šťávu a bude se pak lépe pěchovat do čtyřlitrové sklenice. Záměrně se vyhýbáme kovovému nádobí, aby nám zelí neoxidovalo a neztrácelo tím cenné látky.

Odpočaté zelí přemístíme do připravené sklenice. Každou vrstvu stlačujeme rukou či vařečkou. Cílem je, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bublinky a aby šťáva sahala a do výše upěchovaného zelí. Na sklenici přiklopíme víčko. Naplněnou sklenici vložíme do mísy či na podtácek a necháme v pokojové teplotě přibližně dva až tři týdny stát. Během této doby pravděpodobně část šťávy vybublává přes okraj sklenice, šťávu sbíráme a skladujeme v lednici. Pokud se zelí zdá po čase shora suché, stlačíme jej, pokud šťáva v něm obsažená nevystoupí nahoru, dolejeme ji z lednice. Pakliže je šťávy dost, uchované přebytky vypijeme nebo s nimi zaděláme kvásek na chleba. Po dvou až třech týdnech otřeme zvenčí sklenici se zelím od šťávy, pevněji zavřeme víčko a uchováme v komoře či chodbě v teplotě kolem deseti stupňů Celsia. Přibližně za další dva týdny je zelí vykvašené, chutné a křupavé. Vydrží půl roku, dokud jej nespotřebujeme. Občas zkontrolujeme, zda shora nevysychá a po každém odebrání důkladně stlačíme.

U kvašené zeleniny je postup obdobný. Solí se ve stejném poměru jako zelí - 20 g na kilogram krájené či strouhané zeleniny. Okoření se kmínem, jindy koprem, křenem, zázvorem, česnekem, bazalkou, anýzem, koriandrem, bobkovým listem, novým kořením nebo hořčičným semínkem. Pěchuje se také do nádoby a nechává se v teple 5 dnů kvasit. Můžeme pokaždé v jiné kombinaci zužitkovat právě dostupnou či nakoupenou zeleninu a kvasit ji třeba jen v zavařovací sklenici přímo na kuchyňské lince. Chutná je směs z mrkve, cibule, okurky, čínského zelí, zelí, červené řepy, ředkve, cukety, kedlubny, květáku, papriky. Po 5 dnech kvašení ukládáme do lednice, čím kvašení zastavíme. Vydrží dva měsíce.


Podívejte se na naši mapu inzerátů, přečtěte si více o tom, jak to u nás funguje, nebo se rovnou zaregistrujte! Pro prodejce více info zde.

Chcete nás podpořit? Připojte se! Čím více nás bude, tím snáz přesvědčíme zahrádkáře, chovatele, včelaře či farmáře, aby své nabídky nevěšeli jen na vrata, ale také k nám do mapy. Vy je tam pak jednoduše najdete a vyrazíte pro košík jablek, domácí vajíčka od spokojených slepiček nebo poctivý jahodový džem. 



Zaregistrujte se! Stačí 20
sekund a získáte spoustu
výhod
  • Zahrádkařův rádce na celou sezónu
  • 41 stránek tipů a rad
  • Naše tržiště jako Váš e-shop
  • Přehledné zobrazení na mapě