Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využívaním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Více informací.
Zatím ani semínko :-(

Sezonní recepty a praktické návody

Černý bez v naší kuchyni

Nakupujte a prodávejte napřímo. Sazenice, čerstvé ovoce a zeleninu, vejce nebo včelařské či farmářské produkty dle aktuální nabídky našich prodejců. Máte nějaké produkty na prodej? Zaregistrujte se a vložte je do našeho tržiště!  

Na recept potřebujete

Bezový sirup
květy bezu 20-50
voda 1,5 l
citróny 2-3
cukr 2 kg
Šťáva a likér z bezinek
bezinky 2 litry
voda 1 litr
cukr 1 kg
rumu, víno, whiskey, ... 1 dl

Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni

Bez je listnatý keř dorůstající výšky několika metrů. Najdete ho na mezích, zahradách, loukách a v blízkosti lesů. Využívá se hojně v kuchyni, lidovém léčitelství i farmacii. S bezem je spojeno i mnoho pověr, jednou z nejznámějších je, že bez chrání před zlem a proto byl vysazován u chalup. Stejně tak nošení bezu u sebe mělo nositele ochránit před zlými silami.

Pozor na listy a čerstvé plody

Čerstvé plody jsou mírně toxické a mají projímavý účinek a nedoporučuje se je konzumovat. Ale sušením nebo tepelnou úpravou se tato vlastnost vytrácí. Často se používají listy k přípravě čajů, které by měly čistit krev a k přípravě obkladů ulevujících při revmatismu a otocích. Vzhledem k mírné toxicitě bezu použití listů a kůry k vnitřnímu užití, jako čaj či odvar, nemůžeme doporučit neboť se názory na užití liší. Otrava se projevuje průjmem, zvracením a celkovou slabostí.

Květy a plody se konzumují již mnoho let kvůli léčivým vlastnostem

Květy obsahují například tříslovinu, a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Plody v čerstvém stavu obsahují vitamín C, v semenech a ve slupce je obsažen i vitamín A a skupina vitamínů B - B1, B2, B6, B12 atd. V době, kdy bez kvete, máte příležitost si připravit domácí sirup. Pokud ovšem již nestíháte sbírat květ, počkejte si na plody, které dozrávají od srpna od listopadu. Z květů si můžete připravit sirup nebo můžete květy máčet v těstíčku a osmažit jako když připravujete obalovaný květák. Výborný je i čaj ze sušených květů bezu, který je vhodné popíjet při nachlazení a trávících potížích. Odvar z květů je močopudný, a podporuje pocení.
O prázdninách nastává dozrávání bobulí, ze kterých si můžeme připravit marmelády, sirupy, likéry i víno. Šťáva z plodů pomáhá při migrénách a nervových chorobách hlavně při zánětech trojklaného nervu.

Recepty:

Sirup z bezového květu

V hrnci ve vodě svaříme v cukr a vymačkanou šťávu z citrónů. Tou zalijeme květy bezu (květy doporučujeme nechat zavadnout na kuchyňské lince, aby z nich vylezli broučci), promícháme, přikryjeme a necháme až 4 dny louhovat. Každý den chodíme promíchávat. Poté přecedíme přes plátno a převaříme.

Sirup uchovávejte v chladu.

Šťáva a likér z bezinek

Pro lepší chuť můžete k ingrediencím přidat trochu uvařené kávy nebo vanilku.

Bezinky uvaříme ve 1 vodě a procedíme (přes plátno nebo sítko). Pak do šťávy přidáme cukr a vaříme 5 minut, přidáme kávu a vanilku pokud chceme. Tím máme šťávu hotovou, pokud chceme připravit ze šťávy likér pak přidáme například rum.


Podívejte se na naši mapu inzerátů, přečtěte si více o tom, jak to u nás funguje, nebo se rovnou zaregistrujte! Pro prodejce více informací zde.

Chcete nás podpořit? Připojte se! Čím více nás bude, tím snáz přesvědčíme zahrádkáře, chovatele, včelaře či farmáře, aby své nabídky nevěšeli jen na vrata, ale také k nám do mapy. Vy je tam pak jednoduše najdete a vyrazíte pro bezový sirup, košík jablek nebo kozí sýry na letní grilovačku.